Anmeldelse: “Medbruger”
“The Business of Business is People”
Dette er det grundlæggende budskab i Claus Skytte og Bo Kampmann Walther’s bog “Medbruger”, som er de to forfatteres indspark i samtalen om, hvad der skal ske med verden i den nærmeste fremtid – og med “den nærmeste fremtid” menes de ting, vi skal gå i gang med at gøre nu, og meget gerne starte med at se virkninger af i morgen.
Så hvad går det ud på?
Well, en Medbruger er den moderne skabning, der skal erstatte – eller rettere, allerede er ved at erstatte – den gammeldags Forbruger. Én, der ikke bare passivt køber og bruger, men som aktivt deltager i sit eget forbrug, i markedet, og i den offentlige samtale om disse ting. Medbrugeren er ikke nødvendigvis en selvudnævnt crusader eller en, der skriver læserbreve og går med i demonstrationer; hun er en ganske almindelig moderne person, der tager stilling, og bruger de moderne medier, der er tilgængelige for hende.
For, lyder argumentet (som jeg i parantes bemærket er helt enig i, som jeg i øvrigt er med hele bogens generelle budskab, om ikke nødvendigvis med hver eneste detalje i leveringen), med al den kritik, man kan rette mod Facebook og Twitter og de andre sociale medier, og al den skepsis, de fordrer, så er de, i den virkelige verden, allerede en ny samtale-sfære, en ny medievirkelighed, i hvilken vægten af stemmer tilhører helt almindelige mennesker, der taler om de ting, de køber, den service, de får, de historier, de hører og alt sådan noget – og hvis de taler om din virksomhed, så kan det være katastrofalt at overhøre dem.
I kraft af de nye medier har almindelige menneskers almindelige meninger fået vægt. Vi er ved at blive medbrugere.
Bogen er primært rettet mod professionelle – den taler til dem, der har virksomheder, og som bekymrer sig om disses fremtid, dem, der ønsker at starte noget op og vil vide mere om den verden, det skal ske i, og til dem, der taler for andre, nemlig Skyttes egne kolleger, PR-, kommunikations- og reklamebranchen.
Dette gør den i et hæsblæsende tempo. De korte, snappy’e sætninger træder praktisk talt hinanden i hælene – det er næsten som at høre en reklamemand fyre den af ved Powerpoint’en, og de citérbare pointer står også tæt. Det kan næsten være desorienterende, men jeg anbefaler varmt, at man prøver at se gennem fingre med det, og med det utal af påstande, der fyger én om ørene uden nogen dokumentation og med sporadiske kildeangivelser (man kan jo altid google lidt, hvis man vil vide mere), for under det alt sammen er bogens budskab dét værd. Også selvom du ikke er professionel, men bare almindeligt interesseret.
For den handler som sagt om menneskerne i forretningen. Den har et stort og monumentalt formål og hjertet på rette sted: Verden skal ændres, hvis vi ikke skal ødelægge både den og hinanden, og vi – forretningsfolk, PR-mennesker, almindelige mennesker, gamle forbrugere, nye medbrugere, du og jeg, alle sammen – skal sammen ændre den.
Vi skal finde nye målestokke for ambitioner, nye målestokke for meningen med forretningerne, nye, højere, mere ambitiøse, men også dybt tilfredsstillende, mål at stræbe efter, nye definitioner af, hvad “værdi” er for noget, hvad ting betyder for os, vi skal have tilliden ind i vores forretningsmæssige omgang med hinanden, og vi skal gøre det med vilje og med eftertryk.
I gamle dage sagde man, med Milton Friedman’s ord, at “The Business of Business is Business”, og fastholdt, at formålet med at have en forretning var at tjene penge, intet over og intet ved siden af (en holdning, der i stigende grad anfægtes selv fra de mest højreorienterede kanter – tidl. CEO i GM Jack Welch har kaldt det “verdens dummeste ide“, og Starbucks’ Howard Schultz mener heller ikke, det er nok). Den går ikke længere – nu, og i fremtiden, skal forretning handle om mennesker. I hvert fald hvis vi vil have en verden, der ikke bare er til at holde ud, men som vi kan være stolte af at være med til at skabe og finde mening ved at leve i.
Hvis det lyder som noget for dig, kan du få fingre i “Medbruger” på Saxo – du kan også selv deltage i bogens udvikling på medbruger.dk, for selvfølgelig kan du det.